Tradicionalni prikaz žetve kao turistički proizvod - "Mamičina žetva"


Uspješno održano treće izdanje Mamičine žetve, puno novosti i sadržajno bogatije od svih dosadašnjih, održano je 1. srpnja u restoranu Mamica u Pušćinama, u Međimurju.


Lijepo vrijeme, uživanje na otvorenom, dječja igra i fina hrana obilježili su treće izdanje manifestacije "Mamičina žetva", čija je centralna atrakcija prikaz tradicionalne žetve s ciljem očuvanja tradicije i običaja naših predaka. Bogat program donio je zabavu svim generacijama, a osoblje restorana i pansiona Mamica i vlasnici, Sandra i Žarko Nedeljko, pobrinuli se za finu hranu i hladna pića.

Ovu hvalevrijednu manifestaciju, uz brojnu publiku, prepoznale su i podržale i institucije. Restoran i pansion Mamica, kao domaćini i organizatori, imali su podršku u svojstvu suorganizatora od TZ općine Nedelišća i TZ Međimurske županije, dok su općina Nedelišće i Međimurska županija bile pokrovitelji. Organizatori su zahvalni svim sudionicima i sponzorima, od kojih izdvajaju Magmu, Pan i Coca Colu. 

Svojim dolaskom, manifestaciju su podržali dužnosnici: izaslanik premijera Hrvatske Anđelko Stričak, Župan Središča ob Dravi (Slovenija) Jurij Borko, zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i voditelj TZ Međimurja Rudi Grula.

Svi redom složili su se da su ovakve manifestacije vrlo bitne za očuvanje baštine, a i da su u ovoj prilici doista uživali u zabavnoj i opuštenoj atmosferi.

Uz zanimljiv program i zabavne radionice, mamičina žetva obilovala je i bogatom gastro i eno ponudom. Od hrane posebno izdvajamo kotlovinu, ričet i langoše. Langoši su međimurski specijalitet, slane pržene pogače koje se serviraju s raznim nadjevima.

Publika iz Čakovca, Nedelišća i Varaždina na "Mamičinu žetvu" mogla je doći turističkim vlakićem, koji je ovom prilikom nazvan "Japičin vlakec", a za sve one koji su došli iz udaljenih područja automobilom, bilo je osigurano dovoljno veliko parkiralište.

Organizatori Sandra i Žarko Nedeljko

Iz sadržajem bogatog programa izdvajamo nekoliko zanimljivosti

- Centralna atrakcija, tradicionalni prikaz žetve, održan je u organizaciji KUD-a Seljačka sloga iz Nedelišća. Prikaz žetve upriličen je vrlo zorno, a program je vodio Marijan Belčić. Tijekom cijelog dana na štandovima su bili izloženi razni zanimljivi prehrambeni, kozmetički i drugi proizvodi, a među izlagačima našle su se udruga žena Pušćine i udrugaza autizam Pogled iz Nedelišća.

- Jutro je započelo s meditacijom uz vodstvo Gracie Petek, kreativke i zaljubljenice u zdrave metode liječenja, koja stoji iza brenda "Kiwi go crazy" (prirodna kozmetika).

- "Sunce na prozorčiću" naziv je dijela programa Hrvatskog radija 2, a ove subote Mirko Fodor i Andro Tomović uživo su se u program javljali s manifestacije "Mamičina žetva".

- Konjički klub Međimurje omogućio je svima zainteresiranima da se upoznaju s konjima, pokušaju jahati (naravno, uz vodstvo) ili se prepuste Toniju Habjanu, predsjedniku kluba, da ih kočijom koju vuku dva konja, proveze okolicom.

- Posebna zanimljivost su bile instalacije od slame, a one će za sve znatiželjnike tamo ostati još neko vrijeme. Izradili su ih članovi udruge "Slama" koju vodi Nikola Faller, umjetnik iz Osijeka. Našli se tu čudesni stroj profesora Baltazara, veliki konj, jelen, kraljevski stolac, labirint te druge manje i veće skulpture. Međimurski poljoprivrednici su za tu svrhu donirali oko 200 bala slame.

- U jutarnjim i u popodnevnim satima održane su radionice za djecu, koja su uživala u raznim seoskim igrama, face paintingu, labirintu od slame, ali su i sama imala priliku izrađivati predmete od slame.

- Odrasli su se također mogli zabaviti uz razna natjecanja. Bilo je, tako, organizirano natjecanje u kuhanju, a zadatak je bio napraviti salatu od ječma.

Glavna poslijepodnevna atrakcija bilo je natjecanje u žetvi. Natjecale su se tri četveročlane ekipe. Žiri u sastavu: Sandra Nedeljko, Žarko Nedeljko i Marijan Belčić, ocjenjivao je opravu, preciznost (čistoću polja), urednost snopova i brzinu.

Na večer je pod šatorom održana zabava uz svirku "Žive pozitive", ples, langoše i hladna pića, a tom prilikom je proglašena pobjednička ekipa natjecanja u žetvi. Bile su to "Pušćinske žene" koje su okrunjene krunama od slame, a svi su sudionici nagrađeni poklonima.

Sandra i Žarko Nedeljko, vlasnici restorana i pansiona Mamica, zadovoljni su ovim izdanjem "Mamičine žetve", kako posjećenošću i podrškom dužnosnika i novinara, ali posebno reakcijom i brojnim pohvalama publike. Mamica je obiteljski restoran i pansion, čija je težnja sačuvati stare običaje i jela te ih spasiti od zaborava uz, naravno, malu primjesu modernih tehnologija. Koriste prvoklasne namirnice, a partneri su im prvenstveno lokalni OPG-ovi.

"Trebamo čuvati naše korijene, a činjenica je i ta da naši mladi danas više nemaju prilike vidjeti ovakve radove i našu tradiciju, dok se neki stariji istih više ni ne sjećaju. Upravo ovakve manifestacije čuvaju zanate i prošlost od zaborava, približavaju nas nekim prošlim dobrim vremenima, a ujedno na ovaj način stvaramo još jedan dobar turistički proizvod. Sasvim sigurno ćemo organizirati još ovakvih manifestacija", rekao je Josip Grivec, zamjenik međimurskog župana.


Vidimo se na "Mamičinoj žetvi" 2018. godine!

PR i foto: G.E.T. Report

Primjedbe