Dodijeljene nagrade za godišnja postignuća u vinarstvu

Dobitnici nagrada za godišnja postignuća u vinarstvu i Saša Špiranec

Najveća priznanja, Römerquelle vinarija godine i Römerquelle osoba godine, osvojile vinarije Benvenuti i Tomac

Vinska scena Hrvatske je bogata, propulzivna i živa. Broj vinskih etiketa na policama trgovina stalno raste, broj vinarija i vinskih trgovaca također, vinske liste u restoranima često nude ozbiljan presjek domaće i svjetske ponude, neprekidno se održavaju degustacije i promocije, aktivno je nekoliko škola i tečajeva za vinsku edukaciju, vinski turizam je u usponu. Za tako dobar trend zaslužni su prije svega pojedinci koji stoje iza pokretanja svih navedenih aktivnosti, a zatim vinarije, udruge, izdavači, znanstvenici i brojni poduzetnici iz svih sfera ekonomije od trgovine do proizvodnje. Ove godine Römerquelle i Vinart su osnovali nagradu za godišnja postignuća gdje će se dodjeljivati titula zaslužnika.

Osnovan je odbor koji se sastoji od podjednakog omjera renomiranih vinskih i gastro novinara, te sommeliera najuglednijih hrvatskih restorana koji su kao predstavnici vinskog tržišta ocijenili koji su to pojedinci čiji su uspjesi osobito pridonijeli razvoju i afirmaciji dobrih vina.

Dodjela nagrada

Stoga su ovoga četvrtka u hotelu Sheraton dodijeljene titule zaslužnika odabranim osobama i poduzećima zbog doprinosa u razvoju kulture vina, pokretanju trendova, očuvanju vinske tradicije, afirmaciji umjerenosti konzumacije, poticanju znanosti o vinu, promociji kvalitete vina, kao i zbog drugih djela kojima su zadužili vinsku scenu Hrvatske.

Tomislav Tomac, Martina Tomac, Suzana Benvenuti, Nikola Benvenuti, Albert Benvenuti

Nagrade su se dodijelile u osam kategorija, od kojih se četiri odnose na postignuća trgovaca, četiri na postignuća vinarija, a izabrani su i vinarija i osoba godine. Za odabir u kategoriji trgovaca bili su zaduženi pretežito sommelieri, koji su njihovi najbliži suradnici, a odlučili su sljedeće: webshopom godine proglašen je onaj poduzeća Vivat fina vina, za vinoteku godine izabrana je vinoteka Bornstein, supermarket godine je Vrutak, a titulu veletrgovca godine osvojila je tvrtka Miva & Mohor.

Postignuća vinarija su se nagrađivala prema regionalnoj podjeli, pa je tako za vinariju godine Slavonije i Podunavlja izabrana vinarija Jasne Antunović Turk, čija je Graševina Premium 2013. dobila platinastu medalju na ovogodišnjem Decanteru, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina.

Vinarija Tomac, čiji je pjenušac Amfora prošle godine uvršten na listu 75 najvažnijih vina na svijetu, je vinarija godine u regiji Bregovita Hrvatska.

Albert i Nikola Benvenuti

Vinar koji je izgradio sasvim novu percepciju pošipa kao sorte te krucijalno utjecao na modernizaciju dalmatinskih bijelih vina, Luka Krajančić, nagrađen je kao vinarija godine u Dalmaciji. Kontinuirana izvrsnost proizvodnje malvazije, terana i muškata, potvrđena dvama IWC trofejima i Decanter platinom, donijela je vinariji Benvenuti, osim nagrade za vinariju godine u Istri, nagradu Römerquelle vinarija godine. Za Römerquelle osobu godine izabran Tomislav Tomac, najzaslužniji za napredak i profiliranje Plešivice kao naše „šampanjske vinske regije“, začetnik trenda „narančastih“ vina iz amfora, te vinar čiji je pjenušac Amfora prošle godine uvršten na Decanterovu listu 75 Stellar Buys.

Organizator i pokretač  projekta nagrađivanja najzaslužnijih pravnih i fizičkih osoba u vinarstvu Hrvatske je tvrtka Vinart, koja se bavi organizacijom festivala i radionica, izdavanjem vinskih publikacija i osmišljavanjem kampanja. „Sve što radimo za cilj ima unaprijediti kulturu vina, stoga smo i pokrenuli ovaj projekt kako bi najzaslužniji za to bili nagrađeni i trajno zabilježeni.“ rekao je direktor Vinarta Saša Špiranec.


PR: Danira Orešić

Primjedbe