U četvrtak, 23. 11.
2017. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu, u svečanoj, ali i prijateljskoj
atmosferi, održana je 6. po redu dodjela
Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i
pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske
kulture.
Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na
G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.
Silvija Munda i
Tomislav Stiplošek, koji su osnovali udrugu G.E.T. i prateći Centar za razvoj
vinskog turizma, više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije pa
je, među brojnim aktivnostima kojima se udruga bavi, vrlo značajan i časopis
G.E.T. Report.
Za najbolje vinarije po
svojem mišljenju, glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i
putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu
Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su
dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i
Makedonije.
U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi
dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno
prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro
turizmu u Hrvatskoj.
"Za podršku
zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi
Zagreb i divnom osoblju hotela, restoranima Agava, Bistro Apetit by Marin
Rendić, Vinodol i Vuglec breg te tvrtki Adriatic Shells, koji su svojim
delicijama oduševili sve goste na dodjeli, vinarijama Barundić, Stručić i Dine,
čija su se vina pila i staklarni Rogaška, koja je svojim čašama 'Armonia'
omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno", ističe Silvija Munda iz
udruge G.E.T. te dodaje: "Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare
i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o Bijelom
grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje."
Udruga G.E.T. aktivno
radi i na promicanju ugostiteljskih zanimanja pa su na dodjeli sudjelovali i
učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, budući konobari.
Izuzetno mi je drago što smo osvojili i prva dva
mjesta u kategoriji Bregovita Hrvatska – prvo
mjesto Vuglec Breg, a drugo mjesto Vinarija Bolfan. "To nam daje
dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude
Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare",
rekao je Željko Kolar.
Bregovita Hrvatska
Dalmacija
Istra i Kvarner
Slavonija i Podunavlje
Najbolji u Hrvatskoj:
Najbolji u
Sloveniji: VinarijaPuklavec Family Wines iz Ormoža
Najbolji u Bosni i
Hercegovini: Vinarija Vukoje iz Trebinja
Najbolji u Crnoj Gori: Vinarija Plantaže iz Podgorice
Najbolji u Makedoniji: Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja
Priznanje Dobar Start za 2017. godinu dobila je vinarija Dine iz Blata na otoku Korčuli.
· Vlado i Slavica Borošić, posebno
priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju i promicanju vinske
kulture - svi koji su imali čast i privilegiju upoznati bračni par Borošić i
provesti s njima neko vrijeme, dobro znaju i čemu pričamo, a reći ćemo samo
jednu rečenicu: Vinska scena u Hrvata ili ne bi postojala, ili bi bila znatno
drugačija, da nije bilo Vlade i Slavice Borošić.
· Tvrtka Pupitres, posebno priznanje za
izniman doprinos u razvoju vinske kulture - ove godine, ali i unazad nekoliko
godina, Jelena Šimić Valentić i njezina Vinska škola uveli su u vinski svijet
veliki broj novih ljubitelja vina. Više od 300 održanih tečajeva itekako
pokazuje entuzijazam Jelene Šimić Valentić.
· Siniša
Lasan, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture - o
jednom od naših najboljih sommeliera, Siniši Lasanu, možemo pričati jako puno,
ali izdvojit ćemo samo jednu činjenicu: Siniša je službeni ocjenjivač vina na
londonskom ocjenjivanju vina Decanter te samim time postavio hrvatsku vinsku
scenu u svjetske okvire.
Šira publika imat će
mogućnost odabrati najbolje od najboljih iz svih ovih država, a Bijeli grozd
Regional Trophy za sezonu 2017/2018. dodijelit će se na 4. G.E.T. Konferenciji o eno-gastro turizmu, koja će se održati 16. i 17. veljače 2018. godine na
Ladanjskom imanju Principovac u Iloku.
PR: G.E.T. Report
Foto: Julio Frangen
Primjedbe
Objavi komentar